01

Mar 2017

Auditul pentru lucrul la înălțime

Echipament individual de protectie

Reducerea riscului de cădere de la înălțime poate implica proiecte mai simple sau mai complexe, în funcție de mai mulți factori. Toate însă au în comun necesitatea de a face o evaluare prealabilă în urma căreia să avem o imagine corectă și completă a situației în care ne aflăm și a masurilor de îmbunătățire. Auditul este un prim pas absolut necesar în întocmirea unui plan adecvat de creștere a siguranței în lucrul la înălțime.

Evaluarea poate fi făcută atât de responsabilul cu protecția muncii, cât și de alți specialiști în domeniul lucrului la înălțime.  Atunci când este lăsată în seama specialistului de Siguranța și Securitatea Muncii, această activitate necesită supervizarea de către o persoană calificată în domeniul lucrului la înălțime, lipsa unui ochi experimentat putând să genereze riscuri.

Auditul va avea ca obiectiv principal evaluarea locurilor de muncă la înălțime, existente și potențiale, și pericolele asociate. Această evaluarea presupune, mai exact, vizitarea locurilor în care se lucrează la înălțime, discuții cu persoanele care lucrează și cu supervizorii acestora și analizarea procedurilor de lucru și a echipamentelor folosite în prezent, dacă există. Pentru fiecare loc de muncă sunt considerate mai multe aspecte referitoare la procesul de muncă și la executant, rezultatul acestora fiind consemnat  în raportul de audit ce va sta la baza luării deciziilor ulterioare. Se vor consemna și date despre nivelul de instruire al personalului și despre procedurile actuale.

În majoritatea cazurilor, evaluarea riscurilor este dublată de estimarea din punct de vedere financiar a soluției de reducere a acestora, pentru a completa imaginea pe care managementul o va avea în momentul deciziei. Astfel încât, pentru fiecare loc de muncă la înălțime, va exista un nivel de risc și un cost estimat al reducerii acestui risc. Soluția tehnică poate consta în dotarea cu echipamente adecvate, instalarea unor sisteme de siguranță, efectuarea de instruiri de către personal sau de elaborare și implementare de proceduri.  Pentru partea de elaborare se poate apela la suportul auditorului, însă implementarea va fi exclusiv în responsabilitatea beneficiarului.

În situația în care, reducerea riscurilor presupune implementarea unor proiecte complexe și costisitoare, se pot adopta soluții intermediare, ce pot fi completate atunci când bugetul o va permite.

De asemenea, în situația unor proiecte complexe, în care investiția ar fi prea mare pentru o singură tranșă, se poate opta pentru etapizarea implementării soluției pe mai multe trimestre sau ani. Dar orice decizie de o asemenea natură poate fi luată doar având în vedere foarte clar care sunt măsurile și care sunt investițiile de oameni, timp, bani, etc. Iar asta se poate obține doar având un raport de audit complet și detaliat, întocmit de un specialist în lucrul la înălțime.

Daniel Militaru

Testimonial Hutchinson

Cheia succesului înseamnă să știi ce faci și să faci bine, iar echipa ETS ne-a arătat că deține această cheie, prin proiectul derulat cu ei.

Profesionalismul, seriozitatea, flexibilitatea, și cel mai important – respectarea tuturor normelor de siguranță sunt doar câteva aspecte care ne determină să ne îndreptăm către ei și cu alte proiecte.

Considerăm că Eolica Technical Support este un partener de încredere, capabil să răspundă celor mai ridicate cerințe, motiv pentru care compania HUTCHINSON îl recomandă cu căldură.


DANA Ionita,
Purchasing Manager
HUTCHINSON SRL

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii recente