20

Mar 2017

Instalarea sistemelor de protecție

Echipament individual de protectie

Instalarea sistemelor ce pot servi drept suport de ancorare și protecție împotriva căderii de la înălțime este, cel mai probabil, pasul cel mai costisitor din întregul proiect de mărire a siguranței în timpul lucrului la înălțime. Acesta nu este un motiv să îl sărim; lipsa unor sisteme adecvate de protecție împotriva căderii duce la ineficiența proiectului.

În cazul unui buget limitat, se poate adopta un plan de implementare treptat, în mai multe trimestre sau pe mai mulți ani, în urma unei prioritizări prealabile. Dacă, în momentul în care trebuie luată decizia de instalare a sistemelor de siguranță, există o clasificare a zonelor de lucru în funcție de nivelul de risc, obținută în urma unui audit,  se poate face prioritizarea în funcție de punctajele obținute în urma evaluării  pentru fiecare loc de muncă, dar și de bugetul disponibil.

Sistemele de protecție împotriva căderii de la înălțime se pot împărți în două mari categorii:

  • Temporare;
  • Permanente.

Sistemele temporare sunt instalate înainte de accesul într-o zonă cu pericol de cădere și demontate la părăsirea zonei; se folosesc cu precădere de către alpiniștii utilitari, constructori, echipe de intervenții etc, și constau fie în plase de protecție, fie în sisteme de linia vieții temporare sau puncte de ancorare mobile. Este recomandată folosirea acestui tip de sistem de protecție în cazul în care situația de pericol există doar temporar, cum ar fi cazul șantierelor, sau în cazul zonelor utilizate foarte rar (anual sau mai rar), cu condiția ca instalarea sistemului temporar să se poată face în siguranță.

Sistemele permanente se vor instala în toate zonele în care accesul creează pericol de cădere de la înălțime și care sunt frecventate de personalul intern sau de contractori. Ar fi bine de precizat că instalarea sistemelor permanente cade în obligația Beneficiarului lucrării, obligația contractorilor atunci când intervin pe un amplasament este de a deține echipament individual de protecție și de a avea dovada că au fost instruiți de persoane competente să lucreze la înălțime. Nu este obligația unei firme contractată care intervine pe acoperișul unui Beneficiar,  pentru diverse operații,  să instaleze un sistem permanent de protecție împotriva căderii. În cele mai multe cazuri, această operație ar fi mai costisitoare și ar solicita mai mult timp decât intervenția în sine. Dacă se poate instala un sistem temporar, atunci Beneficiarul va putea solicita încă din faza de contractare acest lucru. Dacă instalarea unui astfel de sistem nu este posibilă, atunci Beneficiarul lucrării este obligat să asigure echipei de intervenție posibilitatea de a se asigura împotriva căderii.

Cele mai utilizate sisteme de protecție sunt sistemele de linia vieții, pe cablu sau pe șină. Se pot instala, de asemenea, balustrade, plase metalice, puncte de ancorare, mergând până la aplicarea unor substanțe chimice omologate pe cupolele luminatoarelor, substanțe ce creează o peliculă cu proprietăți mecanice foarte bune.

Alegerea sistemului adecvat se va stabili în funcție de frecvența cu care se lucrează într-o anume zonă, numărul de persoane implicat simultan în activitate, complexitatea lucrării, corozivitatea mediului și potențialul exploziv al zonei, dar și gradul de risc la care sunt expuși lucrătorii.

Sistemele permanente de protecție împotriva căderii pot fi instalate doar de firme autorizate și certificate în acest sens. Pentru că există pericolul de cădere în timpul instalării, ar fi indicat ca, pe lângă autorizații de instalare a sistemelor, montatorul să fie certificat pentru lucrul la înălțime; simpla dovadă de la medic că este apt pentru lucrul la înălțime nu certifică în niciun fel că tehnicianul știe să folosească adecvat echipamentul de protecție. Diploma eliberată de un organism recunoscut în domeniul lucrului la înălțime ar fi cea mai potrivită, aceasta fiind dovada că tehnicianul stăpânește foarte bine tehnicile de lucru la înălțime și/sau acces în coardă. În Europa, cel mai mare organism de acest fel este IRATA.org  – International Rope Access Trade Association.

În afară de certificările instalatorului, pentru a se plia pe cerințele legislației, Beneficiarul va avea nevoie de certificatul de omologare a sistemului – un act care să confirme că sistemul a trecut testele și este apt pentru a fi folosit conform normelor europene. Poate solicita, în plus, fișele tehnice ale pieselor componente și un calcul în urma căruia s-a stabilit configurația sistemului. Toate acestea vin de la producătorul sistemelor de linia vieții direct sau prin instalator.

În situația în care sistemul necesită construcția unei structuri pe care să poată fi instalat – cel mai adesea la rampe de încărcare/descărcare, această structură va avea proiectul de rezistență executat de un proiectant autorizat. Pentru montarea acestei structuri vor fi necesare și obținerea avizelor solicitate de legislația în vigoare; acestea cad în sarcina Beneficiarului, dacă nu a fost prevăzut altfel.

Dacă în faza preliminară se prefigurează mai multe soluții tehnice potențiale, oricare ar fi tipul și configurația sistemului de protecție ales, este indicat ca, înainte de începerea procesului de achiziție, să se consulte un specialist în domeniul lucrului la înălțime pentru a confirma soluția tehnică aleasă.  Astfel, finalizarea proiectului de instalare va aduce cu sine creșterea nivelului de siguranță pe toate zonele acoperite de acest proiect.

Daniel Militaru

Înființată în anul 1994 ca filială a companiei Henkel Austria (devenită în 1998 Henkel Central Eastern Europe), Henkel România are în prezent cca. 500 angajați, iar portofoliul său cuprinde peste 30 de mărci și mii de produse, de la produse cosmetice, detergenți și produse pentru îngrijirea locuinței, adezivi comerciali și industriali până la tehnologii.

Colaborarea cu Eolica Techical Support a fost inițiată la începutul anului 2015 din dorința noastră de a asigura angajaților proprii condiții sigure de muncă în ceea ce priveste lucrul la înălțime.

Reprezentanții Eolica Techical Support ne-au furnizat sfaturi, soluții, echipamente, precum și servicii de instruire a personalului implicat în utilizarea acestora, adecvate situațiilor de lucru la înălțime din fabricile noastre. Am apreciat în mod deosebit respectarea termenelor de predare, cât și amabilitatea, disponibilitatea și profesionalismul angajaților.

Colaborarea noastră s-a tradus prin implementarea de sisteme și soluții privind protecția împotriva căderii și lucrul la înățime în condiții de siguranță în toate cele 3 fabrici Henkel din România.

Partenerii de afaceri ai Henkel România trebuie să corespundă anumitor
standarde de calitate în ceea ce priveşte serviciile și produsele oferite; pot afirma că Eolica Techical Support a reușit să îndeplinească foarte bine toate cerințele noastre.

Nu-ți trebuie prea multe cuvinte atunci când trebuie să descrii PROMPTITUDINEA, SERIOZITATEA ȘI PROFESIONALISMUL. EOLICA TECHNICAL SUPPORT ne-a demonstrat acestea până acum și îi recomandăm cu căldură!

Safety, Health & Environment Coordinator
Delia Stroe

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii recente