09

Aug 2017

Poziționarea în timpul lucrului la înălțime

Echipament individual de protectie

Datorită specificului activității pe care o desfășor, întâlnesc o mulțime de colegi de breaslă (tehnicieni care lucrează la înălțime) și care, conștient sau nu, se pun într-un pericol iminent atunci când folosesc mijloacele de legătură din dotare. Tocmai despre utilizarea acestor mijloace de legătură voi scrie astăzi câteva idei.

Există două moduri diferite de a lucra la înălțime :

  • Suspendat, atunci când accesul se face prin intermediul corzilor, iar tehnica se numește alpinism utilitar sau tehnică de acces în coardă;
  • Cu suprafață de sprijin, atunci când ne folosim de picioare și/sau mâini pentru a ne menține la înălțime.

Conform standardelor, în ambele cazuri este obligatoriu să folosim două sisteme independente de protecție împotriva căderii. În timp ce la alpinism ambele sisteme sunt formate din corzi (coarda de lucru și coarda de siguranță, operate cu dispozitive de coborâre, respectiv blocator de cădere), la activitățile desfășurate de pe picioare, cum ar fi lucrul pe acoperiș, diverse grinzi, scări fixe sau mobile, stâlpi, utilaje etc., sistemele sunt diferite.

Primul sistem folosit în această situație este chiar sistemul locomotor al tehnicianului: acesta va sta în picioare pe o suprafață de sprijin. Al doilea sistem este cel de siguranță, denumit și sistem de rezervă, ce constă într-o centură complexă și un mijloc de legătură,  sistem ce va fi conectat la o structură de rezistență.

În acest din urmă caz, există situații când păstrarea echilibrului necesită folosirea mâinilor (scări fixe, stâlpi, piloni, grinzi foarte înguste etc); astfel, nu vom putea folosi mâinile pentru executarea niciunui fel de sarcini, din moment ce mâinile ne sunt ocupate cu asigurarea stabilității. Pentru a ne putea elibera mâinile, nu avem decât să utilizăm o coardă de poziționare. Aceasta va prelua rolul mâinilor și va completa primul sistem, acela care ține tehnicianul la înălțime, și NU este sistemul de siguranță. Această coardă de poziționare nu va avea amortizor și va fi reglabilă, pentru a ne crea o poziție confortabilă de lucru.

În cazul în care lucrăm pe o scară, stâlp sau o altă zonă în care prezența mâinilor este critică pentru păstrarea stabilității, vom avea asupra noastră atât coarda de poziționare, cât și un mijlloc de legătură cu amortizor. Cel din urmă va fi conectat continuu la structură, pentru a ne oferi siguranță, în timp ce coarda de poziționare va fi conectată doar în perioadele când avem nevoie de mâini libere pentru executarea diferitelor activități.

Daniel Militaru

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii recente