12

Apr 2018

Salvare și evacuare de la înălțime

Echipament individual de protectie

Procedura de salvare și evacuare pentru posturile de lucru la înălțime

Într-un articol publicat anterior, ce poate fi parcurs aici, prezentam riscurile rămânerii în suspensie pentru mai mult de 10 minute. Astăzi  vom merge mai departe, prin a  enumera care sunt măsurile de prevenire pentru evitarea unei situații de criză.

Pentru că nu există  statistici în acest sens, m-am folosit de experiența personală și de cea a colegilor de breaslă,  și am  constatat faptul că mai puțin de 10% dintre companiile care au ales să se doteze cu echipamente de protecție împotriva căderii și-au prevăzut o procedură de salvare și evacuare de la înălțime. Am realizat că lipsa acestei proceduri duce la ineficiența parțială a echipamentelor de protecție, deoarece  odată rămas suspendat în centură,  timpul până la intrarea în trauma suspensiei nu este deloc generos.

Motiv pentru care, atunci când decidem să scădem nivelul riscului de accidentare prin cădere de la înălțime, o procedură de salvare și evacuare trebuie considerată și adoptată. Ce presupune această procedură?

O procedură eficientă presupune să avem personal instruit care să poată efectua evacuarea unei potențiale victime de la înălțime, să avem mijloacele/echipamentele potrivite, o metodă detaliată și un plan pentru fiecare post de lucru, întocmit înainte de începerea lucrului.

În ceea ce privește instruirea personalului pentru salvare și evacuare, se recomandă să se țină cont atât de abilitățile acestora, cât  și de disponibilitate: dacă se lucrează în mai multe schimburi, cel puțin două persoane ar trebui să fie disponibile în fiecare schimb. Sunt necesare două persoane pe fiecare schimb pentru că este posibil ca persoana instruită să fie cea care rămâne suspendată, caz în care va interveni un al doilea salvator.

Dacă unitatea este întinsă pe o suprafață mare și persoana instruită nu poate ajunge în orice zonă a acesteia în mai puțin de 5 minute, pentru fiecare zonă/secție se vor considera salvatori separați. Acolo unde există brigăzi interne de pompieri, ecuația este simplă: se vor instrui pompierii.

Personalul se instruiește în cadrul cursurilor de salvare și evacuare de la înălțime; pe acest segment numărul  de furnizori este în creștere, datorită cererii în creștere pentru astfel de servicii de instruire și certificare.  Atunci când alegeți un furnizor, pentru eficiența instruirii, este indicat să verificați  ponderea laturii practice și experiența trainerului.

Echipamentele necesare evacuării constau într-un dispozitiv de evacuare  și echipament de protecție împotriva căderii. Când se decide numărul de dispozitive ce vor fi achiziționate se va ține cont de perimetrul unității, pentru că salvatorul trebuie să se deplaseze pentru ridicarea dispozitivului, după care să ajungă la locul incidentului într-un timp scurt – maxim 10 minute. Dacă suprafața întreprinderii este prea mare, iar salvatorul nu se poate încadra în acest timp, este necesar să se achiziționeze 2 sau mai multe dispozitive.

La metoda de salvare nu o să insistăm prea mult: la întocmirea acesteia puteți avea suportul furnizorului de instruire și /sau a furnizorului de echipamente.

Planul de salvare se va întocmi înainte de începerea lucrului la înălțime. În planul de salvare trebuie prevăzută persoana cu rol de salvator (persoana ce va lua la cunoștință despre detaliile lucrării); se verifică totodată și disponibilitatea acesteia pe toată perioada lucrării. Este contraindicat ca singurul salvator din unitate să lucreze la înălțime sau, dacă sunt mai mulți salvatori, aceștia să lucreze simultan la înălțime; în cazul căderii simultane a salvatorilor, nu  are cine activa planul de evacuare.

Tot în planul de salvare se va preciza modul de acces în zona în care se lucrează, atât pentru lucrători, cât și pentru salvator.  Și nu în ultimul rând, modalitatea de salvare – puncte de ancorare, potențiale obstacole, etc. Dacă se constată că nu este posibilă efectuarea unei salvări în condiții de siguranță, se iau măsuri înainte de începerea lucrului – se îndepărtează obstacole, se montează puncte de ancorare, etc.

Dacă zona în care se va lucra creează pericol mare sau iminent de cădere,  ori dacă la lucrare iau parte  un număr mare de tehnicieni și/sau lucrarea se desfășoară pe o durată lungă de timp, este recomandat ca în planul de salvare să se prevadă ca echipamentele de salvare să fie aduse în zona de lucru, astfel încât timpul de intervenție al salvatorului să fie redus la minim. În  măsura în care este posibil, salvatorul va asista de la nivelul solului la desfășurarea lucrării, echipat fiind pentru lucrul la înălțime și cu acces rapid la dispozitivul de evacuare.

În momentul în care acești 4 pași sunt parcurși, avem certitudinea că s-au luat toate măsurile pentru limitarea pericolului creat de căderea și rămânerea în suspensie a unui angajat care a folosit echipamentul de protecție împotriva căderii în mod corespunzător. Fără aceste etape implementate, echipamentul de protecție își atinge scopul doar parțial, pericolul de accidentare fiind în continuare la un nivel crescut.

Daniel Militaru

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentarii recente