01

Apr 2019
Eolica Technical Support Turnul Eiffel

Bon anniversaire, Tour Eiffel! – 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Turnul Eiffel

Inspirație , , , , , , , , , , ,

Turnul Eiffel e cel mai cunoscut monument al lumii. E o operă de arhitectură care i-a șocat inițial pe artiști. E simbolul și reperul unui mare oraș al artelor. E cel mai vizitat obiectiv turistic. E un colos de oțel care are în inima lui restaurante, magazine și un patinoar.  Și pe 31 martie a împlinit 130 de ani. Pentru noi e mult, pentru el e puțin. La mulți ani, Tour Eiffel!

 

10 lucruri mai puțin cunoscute despre Turnul Eiffel

 

1. Turnul Eiffel ar fi trebuit amplasat în Barcelona, însă spaniolilor nu le-a plăcut ideea. Cel mai probabil au considerat că un schelet metalic nu se potrivește cu arhitectura orașului. Acum, când e cel mai vizitat monument din lume, unde se plătește intrare, și-au mai schimbat și ei părerea, probabil.

 

2. Turnul poartă numele ctitorului său, Gustave Eiffel, însă, teoretic, ar fi trebuit să se numească Turnul Bönickhause. Marele inginer și arhitect era originar din Germania și, pentru că adevăratul său nume – Bonickhause – era foarte greu de pronunțat pentru francezi, a decis ca din anul 1880, să-și spună altfel. Gustave Eiffel a mai proiectat Statuia Libertății din New York și… Grand Hotel Traian din Iași.

 

3. Turnul a fost construit din piese de oțel și asamblat pe modelul jocurilor Lego. Și asta în secolul XIX! A fost ridicat într-un timp record, mai exact 2 ani, 2 luni și 5 zile. Au lucrat 300 de muncitori care au pus cap la cap 18.000 de piese, cu ajutorul a peste 2.500.000 de nituri. Istoricii spun că un rol determinant în construcția acestui colos l-a avut un inginer român, Gheorghe Pănculescu, considerat un adevărat expert în rezistența materialelor, calcule și dimensionări. Inaugurarea turnului a avut loc pe 31 martie 1889. Din 6 mai 1889 a fost deschis spre vizitare publicului larg.

 

4. La vremea lui, proiectul a fost aprig contestat de artiști. Turnul era considerat pur și simplu „inestetic”. Și poate că ar fi rămas doar o schiță prin vreun muzeu, dar chiar în acel moment francezii aveau nevoie de un monument care să marcheze centenarul Revoluției Franceze și care să deschidă Expoziția Universală de la Paris. A fost gândit ca o construcție temporară, ce trebuia să rămână în picioare doar 20 de ani, până în 1909. Și totuși, ce l-a salvat de la demolare? Faptul că în 1908, din vârful său, a fost trimis cu succes primul mesaj radio pe distanță lungă. I-a fost găsită, astfel, o utilitate: antenă radio.
În al Doilea Război Mondial, când germanii au ocupat Parisul, francezii au tăiat cablurile lifturilor din turn, iar Hitler, în loc să admire noua cucerire de sus, a fost obligat să studieze Turnul Eiffel de jos. Ani mai târziu, când a pierdut războiul, Fuhrer-ul a ordonat ca Turnul Eiffel să fie distrus. Unul din generalii săi a refuzat.

 

5. Turnul are exact 1710 trepte. Măsoară 324 metri și cântărește peste 10.000 de tone. În funcție de anotimpuri și condițiile meteorologice, dimensiunile turnului se pot modifica. Astfel, lungimea sa variază cu aproximativ 15-18 centimetri, iar când bate vântul se balansează 6-7 centimetri. Pentru a preveni coroziunea, turnul este vopsit la fiecare 7 ani. „Înghite” 50 de tone de vopsea, iar culoarea se schimbă în funcție de preferințele vizitatorilor, oricum într-o nuanță de maro. O legendă urbană spune că oțelul din care este construit turnul a fost produs la Reșița. Nu există însă nicio dovadă clară în acest sens.

 

6. Timp de 40 de ani după inaugurare a fost cea mai înaltă construcție din lume, motiv pentru care a fost supranumit și „Turnul de 300 de metri”. A fost detronat în 1930 de clădirea Chrysler din New York.

 

7. În timpul construcției nu a fost înregistrat niciun accident de muncă mortal. Singurul deces a fost înregistrat după finalizarea lucrării, la instalarea lifturilor hidraulice. Așadar, pentru o construcție atât de amplă, realizată într-un timp record, cu o desfășurare impresionantă de forțe, statistica imaculată este încă un motiv de mândrie. Siguranța trebuie să fie întotdeauna pe primul loc în construcții și în munca la înălțime. #safetyfirst

 

8. Anual, Turnul Eiffel este vizitat de peste 7 milioane de turiști. Până acum s-au adunat 250 milioane de vizite. Iar din din vârful său priveliștea chiar îți taie respirație: într-o zi senină se poate admira Parisul și întreaga zonă metropolitană pe o distanță de 68 kilometri, de jur-împrejur.

 

9. Turnul are 3 nivele, iar accesul se poate face atât cu liftul, cât și pe scări. Scheletul metalic poate concura cu un mini mall, căci este dotat cu restaurante, bufete, toalete, magazine de suveniruri, case de bilete. Mai mult, în perioada rece, la etajul 1, la 57m deasupra pământului, funcționează un patinoar care oferă o panoramă uimitoare asupra orașului. La etajul 3 se află un mic apartament al lui Gustave Eiffel. Pentru a menține trendul romantic al locului, turnul este luminat cu 2.000 de becuri și 800 de luminițe de sărbătoare. În mod normal, acestea sunt alb-gălbui, însă își schimbă adesea culoarea în funcție de evenimente.

 

10. Există peste 40 de replici ale Turnului Eiffel, răspândite în lumea întreagă: Las Vegas (S.U.A.), Shenzhen (China), Tokio (Japonia), Copenhaga (Danemarca), dar și la noi în țară… la Slobozia.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =