07

Feb 2019
Eolica Technical Support trauma suspensiei

I’m on top of the world! Sau despre trauma suspensiei

Echipament individual de protecție , , , , , , , , , , , ,

Să lucrezi la 20, 40 sau 80 de metri înălțime, prins într-un ham și agățat de o coardă, e ca și cum ți-ai începe ziua cu o doză bună de adrenalină în loc să bei o cafea făcută de cel mai bun barista din lume. E lesne de înțeles de ce: o cafea bună își permite oricine, dar să cucerești înălțimile nu e chiar la îndemâna oricui. Cine n-ar vrea să strige din toate puterile „I’m on tooop of the wooorld!”? Dar, cum nu toți suntem înzestrați cu superputeri și nici Titanicul nu pare o alternativă prea sigură, lăsăm asta în seama profesioniștilor: alpiniștii utilitari.

Trăim într-o lume în care pericolul pândește la fiecare pas, iar în activitatea desfășurată la înălțime cu atât mai mult. Adesea, nici calitățile native, nici experiența alpiniștilor, acumulată de-a lungul multor ani de antrenament, nu pot anticipa sau preîntâmpina accidentele.

Și, cum paza bună trece primejdia rea, mijloacele de protecție fac ca viața să nu atârne doar de un fir de ață, iar efectele nedorite ale accidentelor să fie prevenite sau măcar diminuate.

 

Trauma suspensiei – Supererou blocat la înălțime

Ce-ar fi să facem un exercițiu de imaginație? Spider Man, într-o misiune de salvare spectaculoasă, își pierde superputerile și rămâne agățat pe o clădire, iar singurul punct de susținere este pânza de păianjen. Ce se întâmplă mai departe? Poate veți spune: cade, leșină sau este salvat de Superman. Scenariile pot fi simple sau complexe, cu happy-end sau fără.

În realitate însă, într-o astfel de situație, se instalează trauma suspensiei. Denumită științific intoleranță ortostatică, pentru că nu este o traumă în adevăratul sens al cuvântului, ea este efectul menținerii corpului în poziție suspendată, pe plan vertical, fără mișcare, pe o perioadă mai lungă de 20 de minute.

Viața bate filmul

Dacă rămânem în filme, poate fi vorba de un complot sau de o capcană pusă la cale de personajele negative, dar dacă ne raportăm la alpiniștii utilitari, principalele cauze care duc la declanșarea traumei suspensiei sunt oboseala, hipotermia, hiperglicemia și leziunile cerebrale.

Dar ce se întâmplă, de fapt, în corpul uman? Din cauza poziției incomode (suspendat și imobilizat pe verticală) și a forței gravitaționale, sângele se acumulează în zona picioarelor și nu se mai poate întoarce spre inimă, lucru care duce la o slabă oxigenare a creierului și a altor organe vitale, dar și la formarea de cheaguri. După o perioadă mai mare de 10-15 minute de stat suspendat și nemișcat, se instalează primele simptome: transpirația excesivă, amețeala, vederea încețoșată, amorțeala picioarelor, greața și uneori chiar pierderea stării de conștiență.

Spider Man ia măsuri de siguranță

Cum prevenim trauma suspensiei? Specialiștii spun că metoda de prevenție a accidentelor cea mai importantă este purtarea echipamentului complet de protecție și evitarea statului în coardă un timp îndelungat. Centura complexă oferă susținerea necesară, libertatea de mișcare și poate salva vieți.

Inginerul Ene Cristian-Costin explică:

„În situația nefericită în care activitatea nu este asigurată decât prin coardă, iar persoana este conștientă, este indicat ca la un interval de timp de 2-5 minute, să simuleze statul pe scaun sau mersul pe bicicletă. Nu este indicată mișcarea continuă a picioarelor, deoarece, după o perioadă de timp, apare oboseala și implicit debitul sângelui va scădea dramatic”.

În unele cazuri, ca o metodă de apărare a organismului uman împotriva agresiunilor la care a fost supus, apare leșinul.

„Prin căderea în plan orizontal, sau într-o poziție cât mai apropiată de acesta, sângele începe să circule normal, să ajungă la inimă și să oxigeneze creierul și organele vitale. Dar și în astfel de situații se impune intervenția rapidă, căci pot apărea complicații. În timpul etapei de salvare este indicat ca victima să fie adusă la sol și așezată în poziție ghemuit”, completează inginerul Ene Cristian-Costin.

Vă întrebați probabil de ce în poziție ghemuit? Ei bine, experții spun că ridicarea bruscă sau așezarea victimei în poziție perfect orizontală pot produce un șoc la nivelul inimii și a celorlalte organe, deoarece sângele plin de toxine, din cauza stresului la care a fost supus corpul, este pompat cu o viteză foarte mare.

Doza de adrenalină vine, așadar, cu un preț pe măsură: pericolul real. Din respect pentru noi și pentru clienții noștri, angajații Eolica Technical Support, conștienți și instruiți permanent cu privire la riscurile lucrului la înălțime, își desfășoară activitatea cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Iar pasiunea pentru alpinism, siguranța la locul de muncă și calitatea lucrărilor noastre ne plasează în topul companiilor de profil.

Acum că i-am salvat pe supereroii înălțimilor, avem și noi o superputere în plus.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − 1 =