16

May 2019
Eolica Technical Support siguranța în lucrul la înălțime

Siguranța în lucrul la înălțime e o afacere rentabilă

Echipament individual de protecție, Sisteme de protecție , , , , , , , , , , , , , , , ,

Siguranța în lucrul la înălțime a devenit o afacere rentabilă, un lucru firesc odată cu înțelegerea că siguranța angajaților nu trebuie neglijată.

În America anilor 1920, în plină criză economică, locurile de muncă erau din ce în ce mai puține, mai prost plătite și mai riscante. Împovărați de datorii și copleșiți de grija zilei de mâine, oamenii acceptau chiar cele mai riscante joburi, de regulă în construcții, unde, de cele mai multe ori, proba de lucru era eliminatorie. Adică pe viață și pe moarte. La propriu.

Spre exemplu, procedura de selecție a muncitorilor care nădăjduiau să obțină un loc de muncă la revopsirea podului Brooklyn consta în testarea capacității de deplasare neasigurată, la înălțime, pe balustradele laterale ale acestuia. Pentru mulți a însemnat sfârșitul, iar alții, care au trecut testul, probabil și l-au găsit de-a lungul desfășurării lucrărilor. Supraviețuitorii au fost, pe bună dreptate, niște răsfățați ai sorții, căci echipamentele de protecție și sistemele de siguranță lipseau cu desăvârșire. Soarta lor era în mâna hazardului.

Și în prezent, deși există o sumedenie de norme și reguli de siguranță, sisteme performante și echipamente de protecție, cele mai multe accidente de muncă au loc în domeniul construcțiilor. Multe din ele sunt provocate de alunecare, împiedicare, lovire cu obiecte sau echipamente contondente, necunoașterea sau neaplicarea măsurilor de siguranță, iar cele mai serioase, soldate cu vătămări corporale grave sau chiar deces, sunt produse de căderea de la înălțime.

Conform raportului Eurostat, România deține un record rușinos: locul 1 pentru cele mai multe accidente de muncă raportate în anul 2017 (7,5 înregistrate la 100.000 de locuitori), ceea ce implică automat tragerea unui semnal de alarmă pentru conștientizarea pericolelor existente la locurile de muncă, pentru aplicarea măsurilor SSM și pentru promovarea muncii sigure, sănătoase și decente.

 

5 reguli pentru a escalada în siguranță înălțimile

Munca la înălțime nu e o joacă de copii. Și nu e doar despre adrenalina pe care o simți la câteva zeci de metri deasupra solului, nici despre aerul rarefiat sau priveliștea superbă. E mai degrabă despre risc și fatalitate, care pot apărea oricând. E despre o viață de om. De aceea trebuie să fii pregătit. Este absolut necesar ca, atunci când lucrezi la înălțime, să ții cont de următoarele sfaturi de siguranță:

  1. Fii conștient de înălțimea la care te afli și nu o ignora. Încearcă să înțelegi și să prevezi ce se poate întâmpla în cazul căderii. E cât se poate de adevărat că șansele de supraviețuire se diminuează cu cât înălțimea la care lucrezi este mai mare, dar accidente grave pot avea loc și la câțiva metri deasupra pământului. Iar de cele mai multe ori chiar așa se întâmplă, tocmai pentru că oamenii desconsideră înălțimea și pericolele asociate ei. E suficient să cazi de la 10-15 metri, pentru ca viața să-ți fie pusă în pericol. Leziunile coloanei vertebrale, ale capului, gâtului sau ale organelor interne pot fi fatale sau pot produce invaliditate temporară sau permanentă.
  2. Verifică echipamentele și sistemele de protecție înainte de fiecare utilizare. Fă din asta o rutină pentru că îți poate salva viața! Deși inspectarea lor consumă timp și pare banală, căci echipamentele actuale sunt performante, testate și omologate, nu cedează cu una, cu două, întotdeauna paza bună trece primejdia rea. De asemenea, sistemele de protecție trebuie verificate periodic de o persoană competentă, care le cunoaște amănunțit, realizează pericolul și are autoritatea de remedia situația.
  3. Alege cele mai potrivite echipamente și sisteme de protecție. Protejarea împotriva căderii de la înălțime depinde de alegerea și folosirea în cunoștință de cauză a echipamentului adecvat, care trebuie selectat în funcție de mediul de lucru, de potențialele pericole sau de condițiile atmosferice. Echipamentele de siguranță au devenit extrem de eficiente și accesibile în ultimii ani, și astfel facilitează alegerea soluției potrivite pentru fiecare activitate. Totodată, ele sunt adaptabile și ajustabile, dar, ca să fii în siguranță, trebuie să alegi mărimea potrivită. În caz contrar, le vei folosi incorect, iar ele nu-ți vor asigura protecția necesară.
  4. Reține și aplică măsurile de siguranță și protocolul în caz de accident. Siguranța la locul de muncă are două componente: cea care implică suportul asigurat de factorul tehnic, adică echipamentele și sistemele de protecție care intervin în cazul unor situații riscante, și factorul uman, exprimat sub formă de instruire completă, instrucțiuni și îndrumare. Neglijarea oricăreia dintre cele două duce la încălcări ale normelor de securitate și sănătate în muncă, creează condiții de muncă periculoase și favorizează producerea accidentelor de muncă. Prin urmare, instruirea în domeniul siguranței ar trebui să fie o prioritate majoră pentru orice companie, indiferent de dimensiune sau de industrie. Instruirea în domeniul SSM va fi efectuată periodic de un consultant specializat, va educa personalul cu privire la modul de utilizare a instrumentelor, de detectare a potențialelor pericole și de creare a unei culturi a sănătății și siguranței la locul de muncă. #safetyfirst
  5. Alege cele mai bune mijloace de lucru și îți vei desfășura activitatea în siguranță.

 

Important de știut și de făcut:

Identifică cele mai bune puncte de ancorare și ia în calcul faptul că ele trebuie să susțină mai mult decât greutatea ta. Nu folosi niciodată țevile din PVC sau oțel decorativ drept puncte de ancorare, ci găsește variante solide. Dacă ai dubii, consultă documentația și cere sfatul unui specialist.

Utilizează scările cu precauție! Deși probabil le folosești zilnic, trebuie să știi că ele cauzează cele mai multe accidente, tocmai pentru le considerăm familiare. Asigură-te că sunt prevăzute cu poartă de siguranță, cușcă de protecție sau, în cazul în care sunt foarte înalte, cu platformă de odihnă.

Acoperișurile nu sunt cel mai sigur front de lucru, nici dacă nu sunt înclinate. Folosește balustrada nepenetrabilă pentru acoperișuri plate sau cu pante joase, balustrada montată pe parapet, balustradă ancorată de învelitori din tablă și balustrada rabatabilă asemănătoare ca să beneficiezi de protecție optimă în timpul lucrărilor.

✓ Implementarea unui plan de securitate și sănătate în muncă bine pus la punct, suportul permanent al specialiștilor în domeniu, achiziționarea de sisteme și echipamente de protecție performante duc la crearea unui mediu de lucru sigur, fără accidente de muncă și pagube colaterale, dar, în același timp, sporesc profitul companiei. Conform unor studii recente, se estimează că fiecare dolar investit în prevenirea accidentelor poate întoarce, în timp, companiei 2-6 dolari. Așa că, printre altele, siguranța înseamnă rentabilitate.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − two =