Image

    Lasa-ne datele de contact

    Te vom contacta in cel mai scurt timp!






    IT Support Services

    Sisteme Linia Vietii

    Sistemele de linia vietii sunt definite ca echipamente de protectie impotriva caderii, pe care lucratorii le utilizeaza atunci cand desfasoara activitati aflate la inaltimi mai mari de 2m.

     

    Achizitia lor reprezinta cel mai costisitor pas din cadrul unui proiect de crestere a sigurantei in timpul lucrului la inaltime, insa extrem de important, deoarece fara existenta acestora, nivelul de siguranta poate ramane destul de scazut.

     

    Din punct de vedere al inclinatiei la care sunt montate, sistemele de linia vietii se pot clasifica in 3 mari categorii:

    – Sisteme de linia vietii orizontale

    – Sisteme de linia vietii verticale

    – Sisteme de linia vietii mixte

     

     

    divider

    Important de stiut si de facut!

    Sistemele de linia vietii, indiferent de tipul lor, trebuie sa fie instalate doar de firme autorizate si certificate in acest domeniu. Mai mult, pentru ca instalarea lor se face exclusiv la inaltime, tehnicianul care va efectua aceasta sarcina trebuie sa aiba, pe langa autorizatia de instalare sisteme si un certificat care sa ateste faptul ca poate desfasura lucru la inaltime.

     

    Retine! Un simplu document oferit din partea medicului care precizeaza ca tehnicianul este apt pentru lucru la inaltime, nu atesta in niciun fel faptul ca stie sa foloseasca adecvat echipamentele de protectie pentru lucru la inaltime.

     

    De aceea, este esentiala detinerea unui document oficial, eliberat de un organism recunoscut in domeniul lucrului la inaltime, care sa dovedeasca faptul ca tehnicianul stapaneste metodele de lucru la inaltime/acces in coarda.

    Bineinteles, pe langa certificarile tehnicianului, este necesara prezenta unui document de omologare a sistemului din partea furnizorului/producatorului, care sa ateste ca sistemul poate fi utilizat conform normelor UE.

     

    Instalarea sistemelor se va face in functie de urmatoarele criterii:

    – frecventa cu care se lucreaza intr-o anumita zona;

    – numarul de persoane implicat simultan in activitate;

    – complexitatea lucrarii;

    –  nivelul de expunere la factori corozivi;

    – potentialul exploziv al zonei;

    – gradul de risc la care sunt expusi lucratorii;

    – modul de acces in zona.

     

    Pe langa criteriile mentionate anterior, atunci cand dorim sa instalam sisteme de linia vietii, trebuie sa tinem cont si de locul unde urmeaza sa il instalam, precum si de modelul sistemului dorit. De ce? Sistemele anticadere variaza, iar utilizarea neadecvata a lor si nerespectarea normelor pot conduce la accidentari grave.

     

    Asadar, pentru a evita utilizarea eronata a sistemelor si pentru a preveni accidentele, vom defini mai jos cele 2 tipuri de sisteme de protectie impotriva caderii:

    1. Sistem de limitare a accesului in zone periculoase (Fall Restraint);

    2. Sistem de oprire a caderii (Fall Arrest).

     

    1. Sistemul de limitare a accesului este utilizat cel mai adesea in zonele cu suprafete mari si are ca principal rol limitarea operatorului de a ajunge intr-un punct in care exista riscul de cadere.

     

    De exemplu, in momentul in care un tehnician este nevoit sa lucreze pe o placa a unei constructii, pentru a nu ajunge la marginea placii, se va avea in vedere instalarea unui sistem de limitare a accesului, montat departe de zona periculoasa. Tehnicianul se va conecta la acesta cu mijloc de legatura mai scurt decat distanta pana la marginea placii. In aceasta situatie, riscul de cadere al tehnicianului este aproape nul.

     

     

     

    2. Sistemul de oprire a caderii este cel mai utilizat sistem individual de protectie. Acesta poate fi instalat in orice zona in care exista risc de cadere.

    Acest sistem de protectie ii permite operatorului deplasarea fara restrictii si fara desprinderea din sistem in timpul trecerii prin ancorele intermediare.

     

    Sistemul de oprire a caderii se utilizeaza impreuna cu mijlocul de legatura; in situatia unui dezechilibru/a unei caderi, operatorul va ramane conectat de cablu prin intermediul mijlocului de legatura. Mijlocul de legatura va avea si rol de amortizare a caderii.