18

Mar 2019
Eolica Technical Support alpinism utilitar

Unde se avântă vulturii. Și alpiniștii utilitari

Echipament individual de protecție , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Te-ai gândit vreodată să pedalezi un monociclu pe balustrada lacului Vidraru, când în stânga ta se deschide o prăpastie de 166 metri? Sau poate să stai agățat de balustrada exterioară a unui feribot care traversează Canalul Mânecii, la 20 metri deasupra apei? Sau poate vrei să joci șah la peste 200 metri înălțime, în timp ce stai turcește pe două bare metalice suspendate deasupra coșului unui furnal. Poate că a fost un moment în care ți s-a părut că ăsta ar fi cel mai potrivit mod în care să-ți aniversezi ziua de naștere, de exemplu.

E incredibil în ce fel se gândesc unii oameni să-și testeze limitele! Să facă ceva nebunesc, să sfideze logica, gravitația și să privească moartea în ochi. Există oameni care fac asta, dar pentru show. E un spectacol nesăbuit în care își riscă viața. Dar tu ești un om responsabil, te gândești că e mai bine să pleci în aventura ta la înălțime cu o plasă de siguranță la picioare. Nu chiar o plasă propriu-zisă, ca a acrobaților la circ, ci la sisteme mult mai discrete și cu un nume pe măsură: linia vieții.

Cel mai înțelept lucru pe care-l poți face e să te asiguri. Asigură-te că ai ce să sărbătorești și la următoarea aniversare! Asigură-te! 

 

Orice pas greșit e un pas asigurat

Bine, dar cum?, vei întreba.

Și pentru cei care își testează limitele, și pentru cei care escaladează zilnic înălțimile, ca parte a jobului lor, regulile sunt aceleași. Evaluarea riscurilor nu se face după ureche, ci după o discuție cu specialiștii. Siguranța nu e un joc de noroc!

Sistemele de protecție temporare sunt folosite în general de alpiniștii utilitari, de constructori sau de echipele speciale de intervenții. Sunt temporare pentru că se instalează înainte de începerea lucrărilor și se demontează la finalul lor. În funcție de natura și complexitatea activității, pot fi plase de protecție, sisteme de tip linia vieții temporare sau puncte de ancorare mobile. Când se folosesc? Pe șantiere sau în zone unde intervin specialiști care știu să le monteze și să le demonteze.

Sistemele de protecție permanente se vor instala în toate zonele frecventate de angajați sau de echipe de intervenție, dar unde accesul este întotdeauna dificil și riscant, iar pericolul iminent.

Când se folosesc? Să luăm un exemplu: o clădire de 30 de etaje pe care s-a stricat o antenă de satelit. Proprietarul zgârie-norului trebuie să se asigure că toți cei care urcă acolo sunt în siguranță. Nu e locul unde să te duci să bei o bere și să admiri peisajul. Acolo urcă doar alpiniștii industriali, deghizați adesea în băieții de la cablu. Sunt echipați ca trupele de comando, cu centuri, carabiniere, blocatoare și alte fierătanii.

Dar atenție! Oricât de pregătiți și instruiți ar fi, nici ei nu pot urca dacă pe clădire nu există un sistem mai amplu de siguranță. Dimpotrivă! De fapt, adevărul e că doar alpiniștii utilitari pot să o facă, oricine altcineva are nevoie de sistemul permanent.

Și dacă trebuie să intervii pe o megastructură care nu are un astfel de sistem? Există și pentru asta soluții: se poate instala un sistem temporar de protecție. Dacă nici asta nu e posibil, tot există soluții: se pot instala balustrade, plase metalice, puncte de ancorare.

 

Scurt ghid de instalare a sistemelor de protecție

Alegerea sistemului nu depinde de preferințele personale. Se stabilește în general în funcție de recomandările unei echipe de audit, care analizează frecvența lucrărilor într-o anume zonă, numărul de oameni implicați simultan în activitate, complexitatea lucrării, corozivitatea mediului, potențialul exploziv al zonei, precum și gradul de risc la care sunt expuși alpiniștii.

Ți se pare că e prea costisitor? Nu ai acum bani pentru o lucrare neprevăzută? Nu te grăbi și analizează situația. Soluții există mereu. De exemplu, se poate adopta un plan de implementare treptat, pe mai multe trimestre sau pe mai mulți ani, în funcție de priorități.

Sistemele permanente de protecție împotriva căderii nu pot fi instalate decât de oameni care știu exact ce fac și sunt calificați pentru asta. Trebuie apelat la specialiști, sunt firme autorizate și certificate în acest sens, pentru că riscul de cădere și pericolul pândesc la tot pasul. E o poveste de viață și de moarte în cel mai propriu sens al expresiei.

Cum știi că ai apelat la o echipă de încredere? Cea mai sigură atestare este o diplomă eliberată de un organism recunoscut în domeniul lucrului la înălțime, dar asta nu e tot. În afară de certificările instalatorului, beneficiarul unei lucrări de tip linia vieții va verifica și certificatul de omologare, care confirmă că sistemul a trecut toate testele și este apt pentru a fi folosit conform normelor europene. De asemenea, poate solicita, în plus, fișele tehnice ale pieselor componente și un calcul în urma căruia s-a stabilit configurația sistemului.

În situația în care pentru a instala sistemul de tip linia vieții e nevoie de construcția unei structuri pe care să poată fi instalat, trebuie realizat un proiect de rezistență executat de un proiectant autorizat. Pentru montarea structurii, beneficiarul trebuie să obțină toate avizele și autorizațiile necesare.

Hmm, cum ți se pare? E complicat, dar dacă ar fi ușor, toți am fi în timpul liber Spider Man sau Super Woman.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + 13 =