06

Feb 2019
Eolica Technical Support soluții lucru la înălțime

Sisteme de protecție împotriva căderii: Viața chiar atârnă de un fir de ață?

Echipament individual de protecție, Sisteme de protecție , , , , , , , , , , , , , , ,

Un tip în blugi și geacă de piele, care aduce cu Bruce Willis tânăr, aleargă pe scara exterioară a unui bloc turn din New York, urmărit de trei bandiți cu ceafa lată, înarmați până în dinți. Indivizii trag în rafală printre scările metalice, gloanțele ricoșează în toate părțile. Eroul nostru ripostează și el, cineva o mai și încasează și cade spectaculos de la înălțime, dar… băiatul bun rezistă, trage un foc, face un salt periculos între ultimele etaje și se face nevăzut în ceața orașului, printre tomberoane și mașini distruse.

 

„Scările de pisică” nu sunt ca să duci gunoiul

În film s-a salvat, în viața reală intră în scenă alpiniștii utilitari. De ce? Ei bine, pe astfel de scări, metalice și înguste, ce urmăresc pe verticală conturul clădirilor, nu urcă și nu coboară oricine. Poate doar pisicile, căci de asta li se mai spune și „scări de pisică”. Deși sunt tot mai întâlnite, la blocuri-turn, la clădiri de birouri, pe stâlpi sau depozite, nu sunt scările pe care ieși să duci gunoiul sau să stai la țigară. Accesul e limitat, nimeni nu vrea să testeze dacă are sau nu nouă vieți. Iar cei care pot, totuși, scruta orizontul de la înălțimi amețitoare o fac după reguli stricte. De ce? Explică Daniel Militaru, Division Manager la Eolica Technical Support:

„Din ce în ce mai mulți administratori de clădiri sau lucrători conștientizează riscurile și pericolele existente în timpul accesului pe aceste scări. Este evident acest lucru dacă ne uităm la cererea în continuă creștere privind instalarea unor sisteme de protecție împotriva căderii pe scările de acces verticale”.

Ce opțiuni au cei care se vor cățăra asemenea eroului nostru pe blocurile-turn? Specialistul Eolica propune: Grăbește-te încet!

 

Sisteme de protecție împotriva căderii

Sistemele tip linia vieții pe cablu sunt formate dintr-un cablu de oțel galvanizat sau inox, care se ancorează de structura de rezistență a scării cu ajutorul unor conectori. În plus, sunt prevăzute cu un disipator de șoc și un întinzător, iar pentru mai multă siguranță se recomandă folosirea unui mic dispozitiv, care se agață de centura utilizatorului și care se conectează la cablul sistemului, numit blocator de cădere. În felul acesta, în cazul unei dezechilibrări sau alunecări, căderea este oprită cu ușurință și într-un timp foarte scurt, iar șocul este mult atenuat.

Utilizarea acestui sistem presupune, totodată, ca tehnicianul să aibă asupra sa un mijloc de legătură cu amortizor de șoc atunci când, la capătul superior al scărilor, se face deconectarea de sistem și legarea la o structură de rezistență a scării. Trebuie reținut faptul că treptele și colivia de protecție nu sunt structuri de rezistență.

Sistemele pe cablu sunt folosite la scară largă în România din următoarele considerente:

– nu au limită de lungime, așa că se pot instala pe clădiri și construcții foarte înalte (turnuri, coșuri de fum, turbine eoliene) sau pe scări formate din mai multe segmente, cu platformă de odihnă între ele;

– se pot folosi în medii de lucru cu mult praf, căci nu pot fi blocate sau deteriorate de prezența particulelor de praf sau a altor impurități;

– au o durată mare de viață;

– au preț accesibil.

Dar, ca orice lucru, prezintă și câteva dezavantaje. Unul dintre acestea e faptul că pot fi vandalizate cu ușurință, iar refacerea lor implică costuri ridicate.

O alternativă a sistemului pe cablu este sistemul pe șină, care, în ciuda prețului semnificativ mai mare, are avantajul că el însuși poate servi ca suport pentru poziționarea sau suspendarea utilizatorului și, datorită durabilității, costurile de întreținere sunt reduse.

Sistemele de protecție cu opritor retractabil sunt formate, așa cum le spune și numele, dintr-un opritor retractabil care se montează în partea de sus a scării, printr-o ancoră omologată. De cârligul ancorei se leagă o cordelină fixată și în partea de jos a scărilor, care facilitează coborârea și legarea cârligului într-unul dintre inelele centurii.

Printre avantajele utilizării acestor sisteme se numără:

– operarea ușoară pe distanțe scurte (5-6 metri);

– odată ajuns la capătul superior, utilizatorul nu mai face nicio altă manevră suplimentară de asigurare;

– poate fi folosit simultan de mai mulți utilizatori;

– preț redus, comparativ cu sistemele pe cablu sau pe șină.

Ca orice echipament de protecție, sistemele pe cablu, pe șine sau cu opritor retractabil, trebuie să fie omologate și să corespundă standardelor actuale de securitate și sănătate în muncă, să fie în perfectă stare de funcționare, să nu prezinte defecțiuni sau deteriorări.

În anumite circumstanțe, viața chiar atârnă de un fir de ață. Și nu o spun doar pragmaticii, ci și toți cei care înțeleg că în fața inovației omul este, încă, prea fragil. Tehnologia nu negociază. De cele mai multe ori, impune.

Lucrul la înălțime, pentru întreținerea, consolidarea sau reparația construcțiilor, este o necesitate. Dar cât costă riscul? Uneori, cât o viață de om, ceea ce îl face mult prea important pentru a fi trecut cu vederea. Soluții salvatoare există, ține numai de noi să facem cele mai bune alegeri!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − nineteen =